“Måste jag äta jodberikat salt?”

 

Jag rekommenderar alltid mina kunder och klienter att byta sitt “vanliga” bordssalt mot ett oraffinerat havssalt. Detta eftersom det vanliga saltet är hårt processat, blekt och bara består av natriumklorid, vilket skapar obalans i kroppen. Det vanliga saltet innehåller dessutom klumpförebyggande medel som är helt onödigt att få i sig.

Ett oraffinerat salt innehåller en mängd olika mineraler och spårämnen, vilket är jätteviktigt eftersom vi behöver ha balans mellan dessa i kroppen.
(Högt natrium i obalans med magnesium och kalium är en vanligt orsak till högt blodtryck)

När jag rekommenderar en kund att byta salt kommer nästan alltid samma fråga i någon form:
- Men havssalt innehåller väl inget jod? (Jo, det gör det men mycket mindre än det berikade saltet)
- Men kommer jag att få i mig tillräckligt med jod om jag inte äter jodberikat salt? (Vi ska titta på det)

Därför har jag skrivit det här inlägget med information och resonemang kring frågan. Syftet med inlägget är alltså inte att tala om hur mycket jod man behöver (vilket är en komplex fråga där svaret kan variera) utan att resonera kring om det är nödvändigt att äta “skräpsalt” för att täcka sitt jodbehov.

Wakami, som på bilden, och flera andra alger är naturligt jodrika. Örtsaltet Herbamare innehåller kelp som är en naturligt jodrik alg. Kelp går också att köpa som tillskott i form av pulver eller tabletter.

RDI

Enligt Livsmedelsverket/RDI bör vi få i oss 150 mikrogram (som fortsättningsvis skrivs mcg) jod per dag.

Joderat salt innehåller 50 mcg jod/gram. Enligt detta täcker man alltså sitt jodbehov på 3 gram joderat salt per dag.


Mängd jod i havssalt och Herbamare

Herbamare örtsalt innehåller 6 mcg jod/gram. Det är svårt att hitta en siffra på hur mycket jod oraffinerat havssalt innehåller då detta inte verkar mätas och då det säkert varierar eftersom det är en naturlig produkt. Enligt Karl Hulten på Paleoteket innehåller havssalt 3 mcg jod/gram så vi använder den siffran.

Dessa salter ger alltså ett värdefullt tillskott av jod, speciellt som de är mer balanserade och hälsosamma och därmed kan ätas i större mängder än raffinerat salt.


Hur får man i sig RDI av jod?

Enligt Livsmedelsverket äter vi cirka 10 gram salt per dag. Även om man skulle äta det dubbla av örtsalt och/eller havssalt blir det dock svårt att täcka RDI av jod med bara dessa. (Det blir cirka 60-120 mikrogram beroende på om man använder örtsalt eller havssalt eller blandar) Som tur är behöver vi inte täcka hela vårt RDI från salt utan det finns även jod i mat.


Lista på jodrika födoämnen

Tagen från Livsmedelsverket. Värdet är mcg jod/100g enhet

Hummer rå, 700 mcg

Torskfilé, 250 mcg

Blåmusslor, 180 mcg

Stekt sill, 150 mcg

Stekt strömming, 136 mcg

Ekologisk äggula, 120 mcg

Makrill, 100 mcg

Rödspättafilé, 90 mcg

Lax, 90 mcg

Pannbiff/köttfärslimpa, ca 90 mcg

Aubergine, 80 mcg

Kräftor, 77 mcg

Det är alltså ganska lätt att komma upp i RDI med hjälp av örtsalt, havssalt och mat.

Många förespråkar en större mängd

Om det räcker för kroppen att få i sig RDI-mängden för att fungera optimalt är en helt annan fråga. I Japan är genomsnittsintaget av oorganiskt jod 13 mg/dag, vilket är nästan 100 gånger så högt som vårt RDI. Du känner kanske till Morley Robbins och hans Root Cause Protocol eller jodprotokollet (Jodgruppen på Facebook) som förespråkar betydligt högre doser än RDI.


Hur får man i sig gram-doser av jod?

Om man vill komma upp i en dos på flera gram per dag så blir det svårt med salt (oavsett om det är berikat eller ej) och vanlig mat. Det man får göra då är att äta jodrika alger och/eller ta tillskott. Lämpliga tillskott är Lugols jod, kelptabletter eller kelppulver (som man kan blanda i sitt salt).

Lista över jodrika alger

Från Näringsmedicinska uppslagsboken. Värdet är mcg jod/100g enhet

Kombu, 3 000 mcg

Arame, 3 000 mcg

Dulse, 1 500 mcg

Kelp 535 mcg


Min slutsats

Jag tänker att oavsett vilket jodbehov man bedömer sig ha så är det onödigt att täcka det ifrån ett ”skräpsalt” som kommer med negativa hälsokonsekvenser. Antingen så täcker man sitt jodbehov med havsalt, örtsalt och mat eller så får man lägga till alger och/eller ta tillskott.

Länkar/källor:

https://4health.se/vi-behover-mer-jod

https://kurera.se/jod-i/

http://matkalkyl.se/naringsamnen53.php

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/livsmedelsverket-infor-inte-maxvarden-for-d-vitamin-och-jod-i-kosttillskott

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod

https://www.paleoteket.se/jod-gift-eller-naring/

https://4health.se/skriftlig-sammanstallning-av-intervjuerna-med-morley-robbins-del-2

 
 
 
Klara Sinnerstad