Guldmjölk
Kanske har du hört talas om guldmjölk och undrat vad det är och vilken nytta den skulle kunna göra för dig. Det här inlägget handlar om guldmjölk, gurkmeja, inflammation och vad man kan göra för att stötta en inflammatorisk kropp på naturlig väg.
Vi börjar med receptet så att det är lättillgängligt ifall du vill återkomma till det.
Recept guldmjölk
Ingredienser gurkmejapasta
Ger cirka 3 deciliter som räcker till ca 40 koppar guldmjölk. Håller sig cirka två veckor i kylen
0,5 dl mald gurkmeja
2 msk kanel
2 msk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald svartpeppar
3 msk kokosolja
1,5 dl vatten
Ingredienser guldmjölk
Ger 1 stor kopp
2,5 dl mandelmjölk
1,5 tsk gurkmejapasta
1 tsk honung (kan hoppas över)
Gör så här gurkmejapasta
Blanda ihop kryddorna i en skål
Mät upp vattnet och häll det i en kastrull
Vispa ned kryddblandningen och värm på medelvärme tills det tjocknar till en pasta
Dra av kastrullen från plattan och tillsätt kokosoljan
Rör om i kastrullen tills kokosoljan har smält
Låt svalna
Häll upp och förvara i en tätslutande glasburk i kylen
Gör så här guldmjölk
Mät upp mjölken i en kastrull
Tillsätt gurkmejapastan och (eventuellt) honung
Värm under omrörning. (Om det är honung i bör det inte värmas över 40 grader)
Häll upp och drick
Mer om ingredienserna
Guldmjölk är alltså en dryck som består av någon form av mjölk och ett antal antiinflammatoriska kryddor varav gurkmeja är den viktigaste. Själv gör jag inte gurkmejapasta längre för jag tycker att det är enklare att hälla i ingredienserna på känn i kastrullen medan mjölken värms. Det går bra på båda sätten så gör på det sätt som du gillar bäst.
Ingredienserna varierar lite mellan olika recept. Det som alltid är med är någon typ av mjölk, gurkmeja, svartpeppar och någon typ av fett (oftast kokosolja). Kanel och kardemumma är också oftast med och ibland även ingefära, vaniljextrakt, cayennepeppar och honung.
För alla ingredienser gäller att de bör vara av god kvalitet och helst ekologiska. Här kommer en lista på vad man kan tänka på med de olika ingredienserna.
Mjölk
Basen för guldmjölken är någon form av mjölk. Det finns jättemycket att säga om för- och nackdelar med olika mjölksorter men det får bli ett annat inlägg. Välj den mjölk som fungerar bäst för dig just nu.
Gurkmeja
Gurkmeja är en tropisk ört som ingår i samma familj som ingefära. Gurkmeja har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, främst i curcumin som brukar kallas för den aktiva substansen. Gurkmeja har använts inom den indiska läkekonsten Ayurveda i flera tusen år för att stärka matsmältningen, rena levern och mjuka upp ömmande leder. Den aktiva substansen i gurkmeja kallas curcumin.
Svartpeppar
En liten nypa svartpeppar behöver finnas med i guldmöjlken. I svartpeppar finns ett ämne som heter piperin som kan öka biotillgängligheten för curcumin med upp till 2000%
Kokosolja
Fett ökar upptaget av curcumin i kroppen. Normalt används kokosolja och det får gärna vara den minst processade sorten som har kvar lukt och smak av kokos.
Kanel, kardemumma, vanilj, cayennepeppar, ingefära
Dessa kryddor ingår i många av recepten. Förutom att de smakar och luktar gott så har de även flera hälsofördelar exempelvis att minska inflammation och att stabilisera blodsockret. Tänk på att kanelen ska vara ”äkta kanel”/ceylonkanel och att det ska vara naturligt vaniljextrakt/vaniljpulver.
Honung
Om man vill söta guldmjölken lite så kan man använda honung. Tänk i så fall på att använda en honung av god kvalitet, helst lokalproducerad. Tänk också på att mycket av honungens hälsoeffekter försvinner om den hettas upp till mer än 40 grader.
Kronisk låggradig inflammation
Poängen med guldmjölken är att den har antiinflammatoriska egenskaper och därmed hjälper kroppen att hantera det som kallas ”kronisk låggradig inflammation” på ett naturligt sätt. Många tar idag stora mängder antiinflammatoriska och smärtstillande mediciner. Problemet med det är att det blir en stor belastning på kroppen och framför allt på levern. Det är bara att gå in på Fass så kan man se vilka tuffa biverkningar även receptfria mediciner kan ha.
Kronisk, låggradig inflammation är ett stort problem i västvärlden. Med tiden kan inflammationen skada våra organ, försämra vårt immunförsvar och öka den oxidativa stressen i kroppen. Kronisk inflammation ökar också risken för flera av våra så kallade ”välfärdssjukdomar”.
För att bli av med kronisk låggradig inflammation behöver man förstås hitta rotorsaken (som till exempel kan vara för mycket socker i kosten, tungmetallförgiftning, att man regelbundet befinner sig i mögelhus och icke upptäckta födoämnesallergier) och fixa den men på vägen dit kan det vara en god hjälp att sänka inflammationen i kroppen så att man mår lite bättre och får mer energi att ta tag i saker.
Utrensningseffekt och förstförsämring
När man börjar med en vana som är bra för hälsan (eller slutar med en dålig vana) så ger man kroppen förbättrade möjligheter att läka och avgifta sig. I den processen kan man ibland må tillfälligt sämre. Det beror på att kroppen har sin egen prioriteringsordning och den prioriterar att läka och avgifta sig framför att bli piggare (som man själv kanske skulle önska). Detta fenomen har flera olika namn som utrensningseffekt, förstförsämring och healing crisis. Det är ett steg som man behöver gå igenom under en läkningsresa (ofta flera gånger) och det är ett tecken på att kroppen har fått resurser att kunna göra något bra som den inte klarade att göra tidigare. Det finns dock en risk att den här effekten blir väldigt häftig, speciellt om man har hög toxisk belastning i kroppen och går för fort fram i sin läkning.
Gurkmeja och flera av de andra ingredienserna i guldmjölken är väldigt potenta och kan ge en stor utrensningseffekt. För att slippa svåra besvär är det därför viktigt att börja försiktigt med en liten mängd och sedan trappa upp sakta och känna in vad kroppen tål.
Avslutning
Det finns förstås även andra sätt att få i sig gurkmeja och curcumin. Man kan krydda maten (rikligt och regelbundet om det ska ha någon effekt), ta tillskott, göra gurkmejashots eller blanda gurkmejapulver i med kokosolja och svälja. Jag upplever dock att många som testar guldmjölken blir väldigt förtjusta i den, både för den goda smaken och för att det blir en trevlig ritual att göra den.
Om du provar så hör gärna av dig och tala om vad du tyckte, om du fick någon förstförsämring och om du märkte någon effekt.