Matinspiration - Kycklingbuljong
En hemmagjord buljong är perfekt att ha till matlagning eller som ett värmande och näringsrikt mellanmål. För mig personligen är kycklingbuljong den sort som är enklast att få till. Min rutin är att jag kokar en hel ekologisk kyckling till söndagsmiddag och sedan kokar buljong på renset.
Spadet som kycklingen har kokat i får vänta i kastrullen tills vi har ätit klart och kycklingen är upprensad. Då lägger jag tillbaka skinn, ben och övrigt från kycklingen i kastrullen, tillsätter mer vatten, salt och äppelcidervinäger och låter buljongen koka på låg värme över natten.
Buljongen fryser jag sedan in i gamla mjölkförpackningar och använder i matlagning. Soppor, grytor och hemlagade köttbullar blir jättegoda på den här buljongen och näringsmässigt blir det en stor vinst jämfört med de ultraprocessade buljongtärningarna. När det står buljongtärning plus vatten i ett recept är det bara att byta det mot samma mängd egen buljong.
Ingredienser
1 hel ekologisk kyckling
ca 1 – 1,5 liter vatten
oraffinerat havssalt (mängd efter smak)
ca 8-10 vitpepparkorn
2 st morötter
2 st gula lökar
8 klyftor vitlök
2-3 lagerblad
kryddor efter smak
ca 2 msk ofiltrerad äppelcidervinäger
Gör så här
Lägg kycklingen i en stor gryta eller kastrull.
Häll i vatten så att halva kycklingen är täckt.
Skala och skär morot och lök i grova bitar.
Skala vitlöksklyftorna.
Lägg i grönsakerna i grytan.
Lägg i salt, vitpeppar, lagerblad och eventuella andra kryddor du önskar.
Låt kycklingen sjuda på spisen. Det tar cirka 60 minuter för en mindre kyckling och cirka 75 minuter för en större. Kycklingen är klar när lårbenen lossnar lätt.
Lyft upp kycklingen ur kastrullen och rensa bort köttet. Spara skinn, ben, brosk och ALLT som rensas bort. Låt buljongen vara kvar i kastrullen.
(Jag brukar koka kycklingen så den är klar till middag. I min familj äter vi ofta en traditionell söndagsmiddag med höns, ris och currysås. Riset kan förstås bytas mot exempelvis quinoa eller blomkålsris. Jag använder en del av buljongen till currysåsen och sparar resten till buljongkoket).Lägg tillbaka benen och det andra renset i kastrullen. Fyll eventuellt på med mer vatten.
Häll i äppelcidervinägern.
Häll eventuellt i mer salt. (Personligen gillar jag när buljongen smakar lite salt och det är ett bra sätt att få i sig elektrolyter).
Låt buljongen sjuda på låg värme på spisen i minst två timmar till. (Jag brukar låta den stå över natten, alltså cirka 10 timmar).
Stäng av värmen. Plocka upp de stora bitarna ur kastrullen och sila sedan buljongen och låt den svalna.
Buljongen klarar sig några dagar i kylen. Det är väldigt smidigt att frysa in den i lagom mängd, cirka 5-7 dl, exempelvis i gamla mjölkförpackningar.
Använd i matlagning istället för vatten + buljongtärning eller drick den som den är.
Lycka till och berätta gärna vad du tycker.