Naturens apotek - Maskros

 

Visste ni att den något påträngande maskrosen är en av våra mest kraftfulla medicinalväxter?

Maskrosen hjälper till att stötta levern och njurarna och sätter fart på lymfan. Den har en urindrivande och lätt laxerande effekt och är därför bra för de som binder vätska i kroppen eller har en trög mage. Den hjälper hela matsmältningen, är galldrivande och bidrar till en sund miljö i tarmen och en positiv tarmflora. Den innehåller fytoöstrogener som balanserar våra hormoner på ett skonsamt sätt och är därför bra att använda vid övergångsbesvär som exempelvis varma vallningar.

Allt på maskrosen är ätligt, blomman, stjälken, bladen och roten och den är full av vitaminer och mineraler. Den mest potenta delen är roten.

Blommor och blad kan ätas som de är till exempel i en sallad. Hela maskrosen har en lite besk och bitter smak och bladen påminner om ruccola. Plocka de späda bladen, skölj dem i kallt vatten och låt dem ligga kylen över natten för att minska beskan.

Roten kan tvättas och skäras i bitar och stekas tillsammans med lök och vitlök. Eller så kan man torka den och koka te/dekokt. För att göra dekokt tar man en tesked torkad rot per kopp vatten och kokar under lock i 30-40 minuter. Drick tre koppar per dag under ett par veckors tid.

Kontraindikation: Eftersom maskros har en blodförtunnande effekt ska den inte intas av personer som tar det blodförtunnande läkemedlet Waran.

När jag själv lärde mig om maskrosen för några år sedan förändrades min syn på den helt. Från att tidigare ha försökt att utrota den började jag istället uppskatta den och skörda den. Tänk att vi har ett naturligt apotek i våra trädgårdar, fullt tillgängligt och alldeles gratis.

 

Läs andra inlägg i serien Naturens apotek:

Naturens apotek - Kirskål

 
 
Klara Sinnerstad