Har du en trög mage?
Nyligen pratade jag med en kvinna som funderade på att söka hjälp hos mig. Hon berättade att hon var trött och hade nedsatt livslust och att det hade varit så i flera år. Jag ställde lite frågor kring kost, preventivmedel, läkemedel, allergier och en del annat för att börja skapa mig en bild av vad som pågår med henne. När jag frågade hur hennes mage och matsmältning fungerade svarade hon att hon bara bajsar ungefär en gång i veckan och att det har varit så i flera år så det är inget som hon tänker så mycket på. Jag berättade för henne att det är ett stort problem och att stillastående avföring i tarmen gör att gifter som kroppen gjort sig av med återabsorberas och hamnar i blodet där de sedan kan förgifta oss på olika sätt.
Det är optimalt att bajsa en till två gånger per dag och man behöver gå minst en gång per dag. Det är meningen att när det kommer in ny mat så ska det gamla ut. Enligt professor Stig Bengmark ska varje avföring vara så stor att den fyller toaletten så att en liten topp sticker upp ovanför vattenytan. Han kallar det för Kebnekaisetestet (googla gärna på det). För att lyckas med det måste man få i sig en stor mängd fibrer, främst från grönsaker. Det finns också ett annat test som man kan göra som kallas för majs-till-bajstestet (går också att googla). Det går ut på att man äter något som inte bryts ned fullständigt i matsmältningen och som därför syns i avföringen när det kommer ut, till exempel majs. Sedan mäter man tiden från att man ätit majsen tills den kommer ut igen och får då reda på vilken passagetid man har i sitt mag-tarmsystem. En normal passagetid ska ligga mellan 18 och 24 timmar. Om det går betydligt snabbare eller långsammare så behöver man hjälpa sin matsmältning på olika sätt.
Poängen är att det INTE är normalt att bara bajsa en gång i veckan. Det är ett ett problem men det finns mycket att göra för att komma till rätta med det. Tills vidare sa jag till kvinnan att hon behöver se till att dricka 1,5 – 2 liter vatten om dagen, ta psylliumfröskal i vatten och dricka för att få i sig mer fibrer och se till att röra på sig varje dag eftersom det hjälper tarmrörelserna att komma igång.
När hon kommer till mig kommer hon att få tillskott av saltsyra och matsmältningsenzymer för att stötta hennes matsmältning under en tid. Hon kommer att få prova att ta bort mejerier och gluten under några veckor då de är vanligt att de orsakar förstoppning. Om det inte räcker kommer vi att gå vidare och titta på födoämnesöverkänslighet, tarmflora och balansen mellan kalcium och magnesium med hjälp av olika analyser.
När matsmältningen fungerar som den ska tror jag att kvinnan kommer att må mycket bättre eftersom hon då kommer att kunna tillgodogöra sig näringen i den mat som hon äter. Hon kommer också att sluta förgifta sig själv med återabsorberade gifter från stillastående avföring. Om hon fortfarande inte mår så bra som hon önskar så får vi gå vidare och titta på andra saker till exempel hormonbalansen. Det finns ingen quick-fix men för den som har tålamod och en vilja att genomföra förändringar finns det väldigt mycket hopp.