Har du för lite saltsyra?

 

Lider du av något av följande symptom:

  • Uppblåst mage, rapningar och gasbildning omedelbart efter måltid

  • Förstoppning

  • Halsbränna och sura uppstötningar

  • Kronisk dysbios (obalans i tarmen)

  • Födoämnesallergier

  • Infektion av parasiter, jästsvamp eller bakterier

  • Osmält mat i avföringen

  • Klåda i ändtarmsöppningen

  • Svårt att smälta/mår illa av proteinrik mat till exempel kött

  • Näringsbrister (kan till exempel visa sig som torr hud eller håravfall)

Då kan du ha brist på saltsyra. Normala nivåer av saltsyra i magsäcken är extremt viktigt för att kunna bryta ned protein och för att kroppen ska kunna stå emot inkräktare som farliga bakterier och överskott av candida. Brist på saltsyra är en anledning, utöver hög konsumtion av socker/mjöl, att många har obalans i tarmfloran.

Många människor äter olika varianter av protonpumpshämmande läkemedel, till exempel Omeprazol (Losec) som ska sänka saltsyranivåerna i magsäcken. Men oftast är det motsatsen som är problemet: för lite saltsyra kan ge reflux (sura uppstötningar) och samma obehagliga symptom som vid magkatarr (för mycket saltsyra).

När saltsyranivån sjunker i magsäcken bryts inte proteinet i kosten ned, vilket bland annat leder till att hjärnan får brist på aminosyror, vilket påverkar produktionen av signalsubstanser till exempel dopamin. Dopaminbrist är vanligt i den så kallade “beroendehjärnan” och kan bland annat leda till ökat sug på skräpmat.

Saltsyran är också en del av immunförsvaret och hjälper till att ta död på virus och bakterier som vi får i oss när vi äter. Brist på saltsyra ökar risken att drabbas av till exempel magsjuka.

 
 
 
Klara Sinnerstad