Ta hand om din sköldkörtel, del 1 – Har du underfunktion i sköldkörteln?

 

Sedan jag började jobba som näringsterapeut hösten 2018 har jag reflekterat över hur många det är som har problem med nedsatt funktion i sköldkörtel. Det är verkligen en folksjukdom som finns överallt men trots det verkar det vara svårt att få rätt diagnos och behandling. Här kommer lite tips och information ur ett näringsmedicinskt perspektiv.

Texten är väldigt översiktlig och förenklad och gör inte anspråk på att vara hela sanningen. Den vänder sig till personer som misstänker att de har sköldkörtelproblem och vill ha en första information om vad det är och vad man kan göra. Jag har valt att fokusera på underfunktion men mycket av informationen är även användbar vid överfunktion.

Texten ersätter inte medicinsk behandling och den som är sjuk bör vända sig till sjukvården. Du är själv ansvarig för din hälsa och de beslut som du tar kring den.

Texten är indelad i fyra delar:

Del 1 – Har du underfunktion i sköldkörteln

Del 2 – Identifiera var problemet uppstår

Del 3 – Vad kan du göra för att må bättre

Del 4 – Hur kan jag hjälpa dig

Del 1

Har du underfunktion i sköldkörteln

Jag tänker på en av mina klienter som var jättedålig och provade psykofarmaka och blev utredd för MS innan hon själv förstod att hon hade hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) och Hashimotos (autoimmun sköldkörtelsjukdom) och tvingade vården att ta prover som visade på jättehöga TPO-antikroppar. Hon har lagt om kosten och åtgärdat sina näringsbrister och idag mår hon väldigt mycket bättre.

Jag tänker på en annan klient med tydliga hypotyreossymptom vars provsvar visar på hypotyreos (högt TSH och lågt T4). Hon har fått beskedet av sin läkare att det ”ser bra ut”.

Jag tänker på Markus Gutendorff, som jag inte träffat personligen men vars historia jag hört och läst i poddar och facebookgrupper. Han fick lära sig om Hashimotos och hypotyreos på ett väldigt brutalt sätt när diagnoserna upptäcktes vid obduktionen av hans son efter att sonen tagit sitt liv. Orsaken till självmordet är, enligt Markus, dåligt fysiskt och psykiskt mående på grund av obehandlad Hashimotos och hypotyreos.

Jag tänker på en vän som har kämpat länge för att hennes son ska få ta sköldkörtelprover i vården. Sonen har symptom som är vanliga vid hypotyreos men vården har sagt att prover inte är nödvändigt. Min vän blev minst sagt glad när jag berättade att det finns flera privata lab där man kan beställa de här proverna själv för en knapp tusenlapp. Jag blev förvånad för jag trodde att alla kände till den här möjligheten.

Symptom

Typiska hypotyreossymptom är bland annat

  • kalla händer och fötter

  • förstoppning

  • trötthet

  • torr hud

  • torrt hår

  • nedstämd/deprimerad

  • koncentrations- och minnesproblem/trögtänkt

  • klump i halsen

  • låg kroppstemperatur

  • Ödem/svullen

  • Oregelbunden menstruation

  • Muskel- och ledvärk

Blodprover

Om man har flera av de här symptomen är det viktigt att ta prover för att kolla upp sköldkörteln. De prover som man bör börja med är:

  • TSH

  • fritt T4

  • fritt T3

  • TPOak

  • TRAK

De här proverna kan tas i sjukvården så det kan vara värt att börja där. Tyvärr är sjukvården ibland ovilliga att ta proverna och då kan man gå vidare till privata alternativ som Werlabs, Blodkollen med flera där man själv kan beställa de prover som man behöver. Nackdelarna är dels att man får betala det som det faktiskt kostar (en knapp tusenlapp för ett sköldkörtelpaket) och dels att man själv får ta ansvar för vad man gör med resultatet. Här kan man ta hjälp av till exempel en näringsterapeut.

Basaltemperatur

Ett annat sätt att se hur bra ämnesomsättningen fungerar är att mäta basaltemperatur. En låg basaltemperatur kan indikera hypotyreos. För att mäta behöver man en digital termometer med två decimaler. Temperaturen mäts på morgonen direkt när man vaknar, innan man har klivit upp ur sängen. Personer som inte menstruerar kan mäta under vilka dagar som helst, medan kvinnor som menstruerar bör mäta under dag två och tre efter mensstart då kroppstemperaturen är som lägst. Man bör mäta flera gånger och räkna ut ett medelvärde.

Normal basaltemperatur i armhålan är cirka 36,3-36,6 grader. Ligger man under det kan det bero på underfunktion i sköldkörteln. Läs mer om basaltemperatur här https://hypotyreos.info/diagnostik/basal-kroppstemperatur/


Man kan även se indikation på underfunktion i sköldkörteln via en hårmineralanalys. Det finns ett nära samband mellan kroppens mineralbalanser och hur de hormonproducerande körtlarna fungerar. Sköldkörtelns funktion speglas i balansen mellan kalcium och kalium.

Sammanfattning del 1

Om du känner igen dig i flera av symptomen på listan och misstänker att du har underfunktion i sköldkörteln är det jätteviktigt att du tar prover. Att mäta basaltemperatur kan vara ett första steg men bör kompletteras med blodprover. Basaltemperatur kan även användas för att bekräfta låg ämnesomsättning i de fall där blodproverna ser normala ut trots symptom.

 
 
 
Klara Sinnerstad