Naturlig hälsa i virustider
I de oroliga tider som råder just nu är det extra viktigt att ta hand om sig själv och sin hälsa och därför vill jag dela med mig av ett antal naturliga tips på hur man kan stötta/boosta sitt immunförsvar. Målet är dels att minska risken att bli sjuk och dels att få ett så kort och lindrigt sjukdomsförlopp som möjligt om man skulle bli smittad.
Kunniga Bertil Wosk, grundare av kosttillskottsföretaget Holistic, skriver så här i ett blogginlägg. “Det är viktigt att komma ihåg att om man blir allvarligt sjuk, beror det på att man har ett nedsatt immunförsvar som inte klarar av att hålla viruset på plats. Människan hade inte överlevt om vi inte hade haft ett så fantastiskt immunförsvar som klarar av att hantera virusinfektioner.”
Några av tipsen i inlägget är sådana som man stöter på överallt medan andra är mer ovanliga. En del tips är vanliga men kopplas normalt inte ihop med immunförsvaret. Inom närings- och funktionsmedicinen ser man kroppen som en helhet där de olika systemen påverkar varandra. Det innebär att allt som stöttar hälsan är bra för immunförsvaret och allt som belastar hälsan drar ned immunförsvaret.
De här tipsen är inte tänkta att ersätta sjukvård och var och en är själv ansvarig för det man väljer att göra eller inte göra.
Näringsämnen/kosttillskott
C-vitamin
Det viktigaste näringsämnet för att stötta immunförsvaret är C-vitamin. Rekommenderad daglig dos, RDI är bara 60-100 mg men det behövs betydligt högre doser än så. Eftersom C-vitamin är en vattenlöslig vitamin är risken att överdosera väldigt liten. Får man i sig mer än kroppen kan omsätta så kommer det ut med urinen. Det första tecknet på överdos är oftast att man blir lös i magen och det kan inträffa vid doser på 6-16 g per dag eller mer. Faktum är att C-vitamin används som en naturlig hjälp för att få igång tröga magar.
En vuxen person bör ta 500- 1 000 mg per dag i förebyggande syfte. Vid sjukdom kan man ta 500-1 000 mg C-vitamin i timmen upp till 8 000-10 000 mg eller tills magen börjar säga ifrån. Då stoppar man där och gör sedan om samma procedur nästa dag. Det är viktigt att sprida ut sitt C-vitaminintag över dagen eftersom det inte är verksamt i kroppen speciellt länge.
Det finns studier som visar att höga doser C-vitamin är effektivt mot influensa och olika typer av infektioner. Det kommer också rapporter om att Kina testar att behandla Coronapatienter med höga doser intravenös C-vitamin. Den form av C-vitamin som är mest likt den intravenösa är den liposomala. Den är förberedd för att kunna tas upp snabbt och enkelt i kroppen.
Försök undvika brustabletter med sötningsmedel och annat skräp för det motverkar syftet att bli friskare.
D-vitamin
Brist på D-vitamin är en av orsakerna till att man insjuknar i virussjukdomar. D-vitamin är en fettlöslig vitamin som lagras i kroppen och det gör att man kan få i sig för mycket av den. Det bästa är att mäta sin D-vitaminnivå i blodet för att kunna anpassa sitt D-vitaminintag men en dos på 2 000 – 3 000 IE/dag är säker för de allra flesta. Speciellt under det mörka vinterhalvåret är det många i Sverige som behöver tillskott av D-vitamin.
Zink
Zink är väldigt viktigt för immunförsvaret och för att bekämpa virus. Lämplig dos är 25-50 mg zink/dag. Det är inte “ju mer desto bättre” utan ett för högt intag av zink kan ha en immunnedsättande verkan.
Selen
Selenbrist leder till ett försämrat immunförsvar och ger bättre möjlighet för viruset att överleva och föröka sig. Svenska jordar är selenfattiga, vilket gör att många är lite låga på selen. Selen tillhör de mest toxiska mineralämnena vid överdosering så var noga med doseringen. Lämplig dos är 100-200 microgram/dag.
Magnesium
Magnesium behövs för fler än 300 enzymreaktioner i kroppen. Bland annat behövs det för energiomsättningen och för omsättningen av D-vitamin och det har en inflammationsdämpande effekt. I hårmineralanalyser ser jag väldigt ofta magnesiumbrist och obalans i förhållande till kalcium. Lämplig dos av magnesium är 200-600 mg per dag som gärna kan tas på kvällen för att ge en bättre sömn.
Övriga näringsämnen
När man tar någon form av kosttillskott är det alltid bra att grunda med en multivitamineral. Många vitaminer och mineraler är synergister, vilket innebär att de behöver varandra för att kunna fungera.
L-lysin är en aminosyra som används vid symptombehanling av herpes, som är en virusinfektion. Det finns goda möjligheter att L-lysin hjälper även mot andra virus. Lämplig dos är 1 000 mg/dag.
Omega 3 är viktigt för många olika funktioner i kroppen bland annat för hjärt-kärlhälsan och för hjärnan. En obalans mellan omega 3 och omega 6 ökar risken för låggradig inflammation i kroppen. Var noga med kvaliteten och följ doseringen på förpackningen. Om man tar omega 3 i form av torskleverolja får man även i sig naturlig vitamin A.
Probiotika tillför goda bakterier till tarmen och stöttar därmed immunförsvaret. Var noga med kvalitet och undvik till exempel Proviva som innehåller onödigt mycket socker.
Kost och livsstil
Förutom att boosta med näringsämnen finns det mycket man kan göra med kost och livsstilsval för att stötta sitt immunförsvar. I det kommande stycket har jag valt ut mina favoriter, alltså de saker som jag tänker ger bäst resultat.
Kost
Om du inte har gjort det tidigare så är det ett bra tillfälle att ta ett steg mot en renare och mer naturlig kost. Försök att undvika hårt processade livsmedel och hel- och halvfabrikat. Du behöver inte börja följa någon “diet” men tag inspiration av kosthållningar som Paleo, antiinflamatorisk kost och Pegan.
Pågående låggradig inflammation i kroppen ger ett försämrat immunförsvar. Några stora inflammatoriska bovar är socker och härdade fetter. Försök att minska på socker och snabba kolhydrater och byt margarinet mot smör eller kokosolja. Börja läsa innehållsförteckningarna på det du handlar.
Försök att äta mycket frukt och grönsaker i olika färger för att få i dig maximalt med vitaminer och antioxidanter. Grönsaker innehåller fibrer som hjälper till att hålla igång magen och som blir mat åt den viktiga tarmfloran i tjocktarmen.
Ät gärna extra av potenta kryddor och örter som vitlök, ingefära, gurkmeja, basilika, rosmarin och så vidare. De är rika på antioxidanter och stärker immunförsvaret.
Ät/drick gärna probiotiska livsmedel som surkål, kimchi, kombucha med mera. De goda bakterierna i livsmedlen blir ett stöd till de goda bakterierna i tjocktarmen.
Se till att dricka tillräckligt med rent vatten, ungefär 1,5-2 liter per dag lite beroende på kroppsvikt och aktivitet.
Mag-tarmhälsa
Se till att din mage och matsmältning fungerar. Om du ofta är lös eller hård i magen så är det något som inte fungerar optimalt. Om inte matsmältningen fungerar så får man ett försämrat näringsupptag, vilket i sin tur ökar risken för näringsbrister. Dessutom sitter cirka 80 procent av immunförsvaret i tarmen så det är klokt att curla sina tarmbakterier lite. Optimalt bör man bajsa minst en gång per dag och gör man inte det så är det något som man bör ta tag i.
Saltsyran i magsäcken är en del av immuförsvaret och risken att smittas av virus kan vara högre hos personer som har en låg saltsyraproduktion eller som äter saltsyradämpande läkemedel.
Livsstil
Försök att hantera din oro. Oro är en form av stress och stress påverkar immunförsvaret negativt. Ta reda på de fakta du behöver för att ta hand om dig själv och dina närstående men begränsa gärna ditt nyhetsintag.
Försök att varva ned och koppla av. Vid stress hamnar kroppen i fight och flight, vilket innebär att den är redo att slåss eller fly och att system som inte behövs för det prioriteras ned. Stress är inget problem i sig men kan bli farligt om den inte varvas med perioder av återhämtning. Se till att göra saker som gör dig lugn och umgås med människor som du tycker om. Prova gärna att yoga eller meditera och försök att andas långsamt och regelbundet.
Se till att sova ordentligt. Tillräckligt många timmar med sömn av god kvalitet och under rätt del av dygnet är avgörande för att kroppens cirkadiska rytm ska fungera. När den cirkadiska rytmen störs så påverkas bland annat hormonbalansen negativt vilket gör att det mesta fungerar sämre. Om du har svårt att somna kan det hjälpa att gå ut i dagsljus direkt när du vaknar på morgonen.
Rör på dig. Att träna sätter fart på lyfsystemet och stärker immunförsvaret. Om gymmet är stängt går det lika bra att jogga eller promenera utomhus eller använda ett utegym. Träning under dagen gör också att det blir lättare att sova på natten.
Andning
Den här våren läser jag en utbildning i Medveten andning och den har givit mig stora insikter i hur viktigt det är HUR vi andas.
Försök att andas genom näsan istället för genom munnen, speciellt när du är i miljöer där du riskerar att bli smittad. Näsan har ett partikelfilter som är en viktig del i immunförsvaret och som skyddar lungorna mot att få i sig virus och bakterier. När man andas genom munnen går luften ofiltrerad ner i lungorna, vilket ökar exponeringen för till exempel virus.
Förbättra din andning med en andningstränare (Relaxator). En försämrad luftcirkulation i lungorna skapar en miljö som är mer gynnsam för virus och bakterier där de kan förökas bättre. Relaxatorn förbättrar luftcirkulationen i näsa och lungor vilket kanske ger en ökad motståndskraft mot lunginflammation. Andra fördelar med relaxatorn är att den stärker andningsmuskulaturen, minskar stress, stimulerar lymfflödet och ger kroppen en genväg till återhämtningsläge.
Det finns förstås en massa andra saker som man också kan göra och som är jättebra men om du följer de här råden så är du på god väg mot ett starkt immunförsvar. Självklart orkar ingen göra allting hela tiden men det är värt att börja ändå.
Inspiration, fakta och referenser har hämtats från:
Näringmedicinska uppslagsboken, Peter Wilhelmsson
https://www.medvetenandning.se/artiklar/fem-basta-andningstipsen-skydda-mot-coronaviruset/
https://www.holistic.se/blogg/6355